Vaillant aroTHERM plus – dizalica topline

Kada govorimo u idejama, inovacijama i najvećim tehnološkim zakretima u sustavima grijanja – govorimo o tvrtki Vaillant jer ona već više od 146 godina naprosto postavlja trendove i smjer razvoja tehnike.

Dizalice topline zrak – voda u posljednjih par godina doživljavaju veliku ekspanziju na tržištu, na svjetskom, a i na hrvatskom. Jednostavnost ugradnje, znatno niži investicijski troškovi u odnosu na geotermalne sustave, fleksibilnost i jednostavnost sustava (centralna lokacija za grijanje, hlađenje i pripreme potrošne tople vode) te učinkovitost takvih sustava jedni su od glavnih argumenata rasta tržišta tih proizvoda.

Od srpnja 2020. godine prodajni program Vaillantovih dizalica topline zrak – voda dopunjen je posve novom verzijom monoblok dizalice topline aroTHERM plus. U odnosu na prethodni model, nova dizalica topline razlikuje se nagrađenim dizajnom koji sada prati novi, jednostavan i moderan izgled, dok se glavna razlika nalazi unutar samog kućišta dizalice topline, a to je prirodna radna tvar R 290 koja je gotovo posve neškodljiva za okoliš i ima iznima termodinamička svojstva. 

Kada se govori o radnoj tvari R 290, govori se o posve ekološkom plinu čiji je potencijal globalnog zagrijavanja (GWP) puno manji od onoga kod standardnih radnih tvari koje se nalaze u dizalicama topline i rashladnim sustavima (npr. R 410, R 32). Tako je GWP smanjen s 2088 na svega 3! Osim s ekološkog aspekta, novi plin u Vaillantovim dizalicama topline je posve novi iskorak u mogućnostima rashladnog kruga. Korištenjem R 290 u rashladnom krugu omogućene su temperature polaznog voda pri grijanju do 65 °C bez korištenja dodatnog grijača i zagrijavanje spremnika PTV-a do čak 70 °C, također bez korištenja dodatnog grijača. To u praksi konkretno znači da je nova dizalica topline idealno rješenje u postojećim sustavima gdje dolazi do zamjene dotrajalog izvora topline novim i učinkovitim uređajem uz zadržavanje postojeće instalacije grijanja (radijatori). Visoka temperatura PTV-a koju postiže nova dizalica topline omogućuje izravnu zaštitu od legionela i povećanu udobnost pripreme PTV-a u odnosu na dizalice topline sa standardnim radnim tvarima. To se inače postizalo korištenjem eksternih uređaja ili električnih uronjenih grijača što sada automatski znači i velike uštede na računu.

Okoliš se ne onečišćuje samo štetnim emisijama – buka je izvor onečišćenja koji gotovo jednako utječe na zdravlje čovjeka i okoliš, iako se posljedice ne manifestiraju na isti način. Stoga, kada se govori o zaštiti okoliša, velika pozornost je posvećena konstrukciji vanjske jedinice koja emitira gotovo zanemarive količine buke kako bi se svatko mogao nesmetano posvetiti važnijim stvarima – druženju, igri s djecom ili naprosto opuštanju. Tehnološke inovacije i vlastiti centar za istraživanje i mjerenje buke dokaz su koliko Vaillant ozbiljno shvaća važnost udobnosti u domu i njegovom okruženju. 

Uz same vanjske jedinice koje predstavljaju srce sustava, dostupni su i novorazvijeni hidraulički i upravljački elementi:
• VWZ AI MB7 – posve novi upravljački modul neophodan za rad dizalice topline
• VWZ MEH 97/6 MB7 – hidraulička stanica s integriranim prekretnim ventilom (grijanje – hlađenje / PTV), elektro-grijačem (6 kW – 230 V, 9 kW – 400 V), ekspanzijskom posudom na strani grijanja i upravljačkim modulom VWZ AI
• uniTOWER VIH QW 190/6 E MB7 – hidraulički modul s integriranim spremnikom za PTV (185 l), prekretnim ventilom (grijanje – hlađenje / PTV), ekspanzijskom posudom na strani grijanja i upravljačkim modulom VWZ AI, pri čemu je modul dostupan u dvije izvedbe: bez elektro-grijača i s njim (6 kW – 230 V, 9 kW – 400 V).

Nove dizalice topline aroTHERM plus predstavljaju inovaciju kod razvoja dizalica topline i svojim tehničkim karakteristikama nadmašuju konkurenciju. Dodatna pogodnost je i 10 godina jamstva na kompresor. Taj vrhunski uređaj u kombinaciji s ostalim proizvodima iz Vaillantovog prodajnog asortimana (spremnici, solarni sustavi, ventilokonvektori, cijevne grupe itd.) i novom regulacijom sensoCOMFORT predstavlja vrh ponude u sustavima grijanja, hlađenja i pripreme PTV-a na osnovi obnovljivih izvora energije.