Categories Menu

Površinsko grijanje i hlađenje

Površinsko grijanje i hlađenje je cijevni sistem koji se ugrađuje u pod, strop i zid te koristi termodinamički proces isijavanja, prijenosa topline zračenjem, za grijanje i hlađenje prostora.

Kod podnog grijanja u estrih se ugrađuju cijevni sustavi namjenjeni isključivo za ovu vrstu grijanja sa ukupnom pripremom za estrih, tako se griju površine u prostoru i one koje ga omeđuju te prostor i zrak u njemu podižu na isti temperaturni nivo. Na taj način ostvaruje se izjednačavanje temperature površina i zraka u prostoru što je i smisao podnog i površinskog grijanja.

Za hlađenje se najćešće koristi strop i zid u koji se najčešće  ugrađuje sustav gipsanih ploća s predugrađenim cijevima, koji je najpovoljniji za ugradnju, a i troškovi postavljanja samog stropa se smanjuju . Kod hlađenja to je obrnuti efekt od grijanja. Zbog svoje velike površine strop je sposoban upijati toplinu iz prostora, ali i zadržati njegove površine hladnim jer toplinu koja prodire iz okoliša konstantno oduzima.

Površinsko grijanje i hlađenje pouzdan je sistem za novu generaciju energetski učinkovitih kuća, vila i apartmana, velikih poslovnih i stambenih objekata, hotela, škola , bolnica i drugih objekata javne namjene.

Sustav površinskog grijanja i hlađenja povećava vrijednost nekretnine, smanjuje troškove korištenja zbog manje potrebne energije. Instalacija je brza i sigurna, a smanjeni su i troškovi održavanja.

Pogodan je za estetiku i komfor prostora jer je sustav nevidljiv (ugrađen u strop, zid i pod) te omogućava punu iskoristivost prostora i maksimalnu slobodu u projektiranju .