Categories Menu

Dizalice topline Zrak/Voda

Dizalice topline su visoko učinkoviti uređaji koji dovode energiju s niže temperaturne razine na višu razinu uz dodatnu energiju (rad). Za rad troše 3-4 puta manje energije nego bilo koji drugi uređaji za grijanje kao kotlovi na lož ulje, kruta goriva ili plin.

Zbog svoje visoke učinkovitosti ubrajaju se u obnovljive izvore energije jer uz primarno el. energiju ili plin koriste otpadnu energiju iz okoliša.

Dizalice topline ili toplinske pumpe se mogu koristiti kao osnovni ili dodatni izvor topline u sustavima grijanja i pripreme potrošne sanitarne vode u stanovima, obiteljskim kućama,stambenim ili poslovnim  zgradama, a ujedno omogućuju i hlađenje prostora.

Osnovna filozofija njihove primjene temelji se na iskorištavanju dijela topline iz neposredne okolice čime se zamjenjuje jedan dio potrošene pogonske energije a troškovi za energent se smanjuju za 2/3 od uobičajenih uređaja.

Dijele se na četri osnovne skupine prema izvoru energije: zrak-voda, voda-voda, zemlja- voda i zrak-zrak. Dodatna energija je najčešće električna enerija, no postoje i plinski uređaji.

Mogućnost primjene dizalica topline je neograničena, od stanova i kuća do škola, vrtića ili bazena. Najveća iskoristivost u stanovima i obiteljskim kućama je u kombinaciji s površinskim grijanjem i solarnim sistemom.  20150919_124310 20150921_084124  

 20150916_162133